header banner
Default

Bitcoin caiz mi? Sorusuna yanıt bulduk!


Table of Contents

    Kemal dedi ki:

    Tüm dünya üzerindeki paranın yanlızca % 8’inin nakit olduğu düşünülürse o zaman geri kalan % 92 karşılıksız ve dinen caiz olmuyo anlamı çıkar burdan. Ayrıca devletin yetkilendirdiği Bankalar denetleme ve düzenleme kurulu(BDDK) tarafından lisans verilen siteler üzerinden bitcoin alışverişi yapabiliyoruz. bu da devletin bitcoine izin verdiği anlamına gelir. bence bu fetvayı veren kişi yanlış bir bakış açısıyla bakıyor olaya.

    ben de yıllarca düşündüm bu para caiz mi değil mi diye. hatta almaya ilk niyetlendiğimde btc 350 dolar seviyelerindeydi. ama bu muallak yüzünden almamıştım. alsaydım şimdi köşeyi dönmüştüm.
    şimdi düşünüyorum, ben dolar alabiliyor muyum? evet, dolarla alışveriş yapabiliyor muyum? evet. istediğim zaman TL’ye çevirebiliyor muyum? evet.
    bu şeylerin hepsini bitcoin ile de yapabiliyor muyum? evet. o zaman dolarla bitcoinin bi farkı yok. bankalarda açtırılan altın yada döviz hesaplarının dijital para kullanımındaki cüzdanlardan hiçbir farkı yok.mevzu karşılıksa bu hesapların da karşılığı yok. benim inancıma göre yanlış bi fetva vermiş diyanet. çoğu zaman yaptığı gibi yani.

    ali uslu dedi ki:

    saçma sapan yorumlarla şu din’i kendi görüşlerinize alet etmeyin,

    yukarıda yazılmış ama tekrar edeyim 20 sene sonra fiziksel para diye bir şey kalmayacak, diyanet diyor ki ortada bir meta yok yanılgı burada başlıyor, dolar insan eli ile tutulabiliyor diye mi caiz ? onu düşünen insan beyni bu yüzyılda bitcoin’i düşündü kağıdı ortadan kaldırdı ayrıca bitcoin üretimi kurallara dayalı, bir sistematiği olan bir para birimi her sene üretilebilen miktar yarı yarıya azalıyor ve çıkarılabilmesi (üretilmesi) o kadar zorlaşıyor (1750 lerde afrikada ki nehirlerde elmas el ile toplanır seviyedeyken şimdi yerin kmlerce altına iniliyor bulunabilmesi için bu nedenle de değeri 1750 lere göre kat be kat arttı)

    neymiş devlet kontrolünde olmalıymış yahu din ile devletin ne işi var ? Allah’ın helal ettiğini devlet haram mı ediyor, devletin onaylamadığı bir çok alışveriş aracı sayarım o zaman onlarda mı haram, dolar spekülasyona açık değil mi ? tl nin hali ortada yahu bu ülke de benzin, bulgur, ekmek karaborsacılığı bile yapıldı.

    sanırsın dolar, euro, tl veya x bir para birimi ile ile kokain alınmıyor uyuşturucu kullanılmıyor içki satın alınmıyor veya tüm kötü şeylerde kullanılmıyorda sadece bitcoin bu işlerde kullanılıyor, saçma sapan yorumlarla müslümanlığa zarar vermeyin beyin bedava kullanın.

    Mehmet dedi ki:

    Diyanete sormak gerek, “Herhalde faizden de kötü değil di mi?” diye. Malum faiz maşru ülkemizde. Diğer yandan altının devlet kontrolünde olduğu da tartışılır. Kara parada değerli maden kullanımı da ortada. Bitcoin vb için belki erken, dengesini bulmadığından belki spekülasyonlara çok açık şu aşamada ama kağıt banknotların güvenirliği ve tutarlılığı da tamamen izafidir. Bitcoin vb blockchain kripto veriler kopyalanamaz, sayısı artırılamaz. Zaten kim ne derse desin, bu ister bitcoin olur ister başka bir dijital yapı olur fiziksel para gelecekte zaten olmayacak.

    Anonim dedi ki:

    değerli kardeşimiz,

    bu konu henüz çok yeni; ne olacağı, nereye varacağı, haksızlığa ne kadar imkan tanıyacağı belli değil. bu sebeple müslümanların bu aşamada bu para ile işlem yapmaları uygun değildir. zarara uğrama veya zarar ettirme ihtimalleri vardır.

    paranın para sayılan bir başka şeyle alım satımı ancak raic bedelle ve peşin olursa caiz olur. bitcoin ticareti anlatılan şekliyle caiz değildir.

    sanal para nedir, bunu uzmanlardan öğrenelim:

    bu ayın 11’inde 5.719 dolardan işlem gören sanal para bitcoinin fiyatı bugünlerde 9.028 dolar olmuş, kısa sürede bu kadar değer kazanan başka bir para birimi olmadığı için de bitparaya ilgi giderek artıyor.

    bilgisayar ortamında işleme konan çok sayıda sanal para içinden biri (bitcoin) öne çıktı. 2009’da kendini satoshi nakamoto diye tanıtan ve daha sonra ortalıktan yok olan biri bitpara sistemi’ni kurdu. kurucusu ‘gölge’ kurucu olduğu gibi, sistem de bütünü ile ‘gölge’; sorumlusu kim, merkezi nerede, hesaplarını kim denetliyor, paralar nereye gidiyor belli değil.

    bitpara miktarı 21 milyon adet olarak sınırlandırılmış durumda. şimdilerde 16 milyonu aşan bitpara dolaşımda.

    yeni bitparaların dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. bunu çözmek profesyonel bilgi ve teknik donanım gerektiriyor. şifreyi çözen kişi 12,5 adet bitpara kazanıyor. şifre ile uğraşamayanlar günlük fiyat ile internetten bitpara satan sitelerden para ile satın alıyor. bitpara alıp satmak, işlem yapmak için sanal cüzdan oluşturulması gerekiyor. bunun için internetten uygulama indiriliyor. sanal cüzdan şifreleniyor. işlemler bu sanal cüzdan üzerinden gerçekleştiriliyor. günlük fiyattan alınacak bitparalar cüzdanda biriktiriliyor. satış veya havale bu cüzdandan yapılıyor. bitpara ile yapılan işlemlerde işlemi kimin yaptığı ve kimle yaptığı belirsiz kalıyor. bir cüzdandan bir başka cüzdan sahibine para yolladığında bütün işlemler şifrelenmiş dosyalar aracılığıyla yapıldığı için kimin kime para yolladığı belli olmuyor. arz ve talebe göre bitpara kuru devamlı değişiyor. açık anlatımı ile bitpara fiyatı altın fiyatından daha oynak. spekülasyon sevenler bu sanal para sistemini yaşatıyor.

    bitpara sınırlı sayıda olması nedeniyle değeri yükseliyor. değeri yükseldikçe bu kez bu yükselen değere bakarak bu paraları yatırım aracı olarak kullanmayı hedefleyenlerin talebi artıyor ve bu talep artışı sonucu bu paraların değeri daha da yükseliyor (sayın güngör uras’ın yazılarından).

    bitcoin ve blockchain teknolojilerinin uzmanlarından dünyaca ünlü yazar chris skinner’in açıklaması:

    “internet gibi küresel bir ağınız olunca, bu ağ için küresel bir para birimine ihtiyacınız oluyor. bu bitcoin mi olacak bilmiyorum ama sanal paranın gerçeğinin yerini alacağı günleri görebiliriz. ancak kimlik bilgilerinin gizliliği ve bir otoritenin denetimi altında bulunmaması yasa dışı işlemlere açık bir ortam da yaratabiliyor.”

    günümüz ekonomisinde para transferi yapmak için bankanın aracı olması gerekirken, bitcoin tüm aracıları ortadan kaldırıyor. bir kullanıcıdan diğerine doğrudan sanal para transferi yapılabiliyor. bu durum uyuşturucu ve silah ticareti yapanların da dikkatini çekmiş. yapılan alışverişlerin vergilendirilmesi konusu ise devlet görevlileri için ayrı bir mesele.

    takip eden/edebilecek herhangi merkezî bir kuruluş yok. değeri tamamen kullanıcılar belirliyor. tüm dünyanın finansal varlığına göre henüz çok küçük kaldığından büyük dalgalanmalar olabiliyor.

    bu para hakkında hüküm açıklayabilmek için şimdilik bu kadar bilgi yeterlidir.

    devletlerin tekelinde ve kontrolünde olan çoğu karşılıksız paralar bile büyük haksız kazançlara ve kayıplara alet oluyor iken bu sanal paranın daha fazlasına alet olabileceği apaçık ortadadır. döviz, altın ve benzerlerine para yatırıp fiyatları yükseldikçe satmak suretiyle para kazanmak fıkıh kurallarına göre caiz olsa da bir çeşit stokçuluk (kenz) olduğu, üretime katılmayan paranın topluma da faydası bulunmadığı için takva sahibi müslümanların tercih etmemeleri gereken bir kazanç yoludur. sanal para alıp satarak para kazanmak ise yukarıda açıklanan özellikleri sebebiyle caiz değildir.

    prof. dr. hayrettin karaman

    kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

    bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

    son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital–kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

    buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto- paraların kullanımı caiz değildir.

    diyanet işleri başkanlığı

    Sources


    Article information

    Author: Randall Nguyen

    Last Updated: 1699798682

    Views: 1491

    Rating: 4.5 / 5 (80 voted)

    Reviews: 95% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Randall Nguyen

    Birthday: 1918-10-07

    Address: 4945 Bryan Rest, Port Andrewstad, CA 03406

    Phone: +3786825725281628

    Job: Quantum Physicist

    Hobby: Motorcycling, Card Collecting, Embroidery, Hiking, Wildlife Photography, Rock Climbing, Robotics

    Introduction: My name is Randall Nguyen, I am a variegated, capable, irreplaceable, resolved, cherished, vivid, important person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.