header banner
Default

NFT çılgınlığı büyüyor: Dünyanın en pahalı kripto sanat eserleri milyonlarca dolara satılıyor


Gelişen yeni medya ve teknoloji hayatın her alanında etkili olurken, sanatın üretim ve dağıtım şeklini de değiştiriyor. Non-Fungible Token (NFT-değiştirilemez para) ile satılan sanat eserleri ise rekor kırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Beeple bir sanatçının jpg. formantındaki dijital kolajı 69,4 milyon dolara satılarak büyük bir yankı uyandırmıştı. Bununla birlikte, kripto sanat pazarı hızla büyümeye devam ediyor. İş insanı Marc Cuban’dan Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’e birçok isim alana el attı.

İşte Beeple’dan Steve Aiko’ya NFT olarak satılan dünyanın en pahalı 11 kripto sanat eseri...

Hazırlayan: Ayşegül Engür Dahi/ntv.com.tr

NFT çılgınlığı büyüyor: Milyonlarca dolara satılan dünyanın en pahalı kripto sanat eserleri - 1

Dijital sanat 11 Mart tarihinde i bir dönüm noktası yaşadı. Beeple adıyla tanınan sanatçı Mike Winkelmann tamamen dijital ortamdaki eserini 69,4 milyon dolara satarak, bir sanatçının hayattayken  kazandığı en yüksek miktar listesinde üçüncü sırayı yerleşti.  Eser, NFT yani non-fungible token olarak sertifikalandı. Böylelikle, son yılların en "çılgın" trendini de bir kez daha gündemin ön sıralarına taşıdı.

Bugün dünyada en çok merak edilen konulardan birini  ise, internetten kolayca indirilebilen bu tür dijital eserlerin nasıl olup da milyonlarca dolara alıcı bulabildiği oluşturuyor. NFT'ler işte bu noktada devreye giriyor, bu nedenle de eserler 'kripto sanat' olarak anılıyor.

Non-Fungible Token (NFT-değiştirilemez para) değiştirilemez ve benzersiz bir nesneyi temsil eden özel bir kriptografik simge türüne deniliyor. NFT’nin ayrıntıları blockchain (blok zinciri) olarak bilinen bir dijital defterde kaydedilere bir dijital eserin gerçek olduğunun doğrulanmasına yardımcı oluyor.

NFT çılgınlığı büyüyor: Milyonlarca dolara satılan dünyanın en pahalı kripto sanat eserleri - 2

10. KEDİ NYAN - 590 BİN DOLAR

Kedi Nyan adlı ardında gökkuşağı bırakarak koşan bir kedi animasyonu şubat ayında 300 Ethereum’a (ETH) veya yaklaşık 590 bin dolar (yaklaşık 4 milyon 685 bin Türk Lirası) karşılığında satıldı. Kripto sanatı için kurulan platform olan Foundation'da eser için 24 saatlik bir müzayede yapıldı.

NFT çılgınlığı büyüyor: Milyonlarca dolara satılan dünyanın en pahalı kripto sanat eserleri - 3

9. BEEPLE TARAFINDAN YAPILAN TAM MF KOLEKSİYONU - 777.777,77 DOLAR

Beeple olarak tanınan sanatçı, Mike Winkelmann’ın NFT olarak üretilen MP adlı koleksiyonundaki tüm eserleri Nifty Gateway adlı sanat platformu tarafından 777.777,77 dolara (yaklaşık 6 milyon 188 bin Türk Lİrası) satıldı. Söz konusu NFT satışında alışılmadık bir durum da gerçekleşti, çünkü blockchain temelli sanatın yanı sıra  fiziksel eserler de satışta yer aldı. Beeple'ın bu koleksiyonunda, dijital sanat eserlerinin birçok parçasının yanı sıra NFT somutlaştırılarak "imzalı, numaralı titanyum arka plakaya sahip bir bozuk para” görünümüne büründü. Ayrıca koleksiyon, Beeple’ın bir saç örneği de içeriyor.

NFT çılgınlığı büyüyor: Milyonlarca dolara satılan dünyanın en pahalı kripto sanat eserleri - 4

8. STEVE AOKI’NİN “HAIRY” ADLI MÜZİK VİDEOSU - 888.888,88 DOLAR

VIDEO: Bu JPEG Resim $69.300.000'a Satıldı! NFT Kripto Sanat Çağı Başladı
Barış Özcan

Bu ayın başlarında, müzisyen Steve Aoki, Antoni Tudisco ile işbirliği oluşturduğu “Hairy” (Kıllı) adlı müzik videosunu NFT olarak 8 Mart'ta satışa çıkardı. Nifty Gateway’de satılan video 888.888,88 dolara (yaklaşık 6 milyon 337 bin Türk Lirası) satılarak rekor kırdı, dünyanın en pahalı single’ı olarak tarihe geçti. Video, T-Mobile'ın eski CEO'su John Legere tarfından satın alındı.

NFT çılgınlığı büyüyor: Milyonlarca dolara satılan dünyanın en pahalı kripto sanat eserleri - 5

7. WHISBE TARAFINDAN YAPILAN “NOT FORGETTEN, BUT GONE” ADLI VİDEO - 1 MİLYON DOLAR 

Altın renkli dönen bir şekerleme ayısı içeren 16 saniyelik “Not Forgotten, But Gone” (Unutulmadı, ama gitti) adlı video, Nifty Gateway’de 1 milyon dolara satıldı. Eseri üreten Sanatçı WhIsBe, platformda birkaç farklı şekerleme aysından oluşan çeşitli NFT’ler satıyor. 

NFT çılgınlığı büyüyor: Milyonlarca dolara satılan dünyanın en pahalı kripto sanat eserleri - 6

6. MÜZAYEDENİNİN KAZANANI SSX3LAU TARAFINDAN SEÇİLEN İSİM - 1, 33 MİLYON DOLAR

ABD’li elektronik müzik sanatçısı 3LAU, NFT oyununa girdi ve Slimesunday ile birlikte büyük bir satış yaptı. Bu satış, müzayedeyi kazanan kişinin NFT müzik videosunda çalan şarkıyı adlandırmasına olanak tanıdı. Eseri 1,33 milyon dolara (yaklaşık 10 milyon 610 bin Türk lirası) satın alan kişinin ismi açıklanmadı. 

NFT çılgınlığı büyüyor: Milyonlarca dolara satılan dünyanın en pahalı kripto sanat eserleri - 7

5. CRYPTOPUNK  # 6965 - 1,54 MİLYON DOLAR

VIDEO: NFT Pazarındaki En Pahalı Türk Sanatçı: Murat Pak
Sumeyra Teymur

Şapkalı bir erkek figürünü içeren bu fedora eser, 19 Şubat'ta satıldığında dünyadaki en pahalı üçücü CryptoPunk satışı gerçekleşti. Fedora, açık kaynak kodlu ve özgür bir Linux yazılımı dağıtımıyla oluşan eserlerden oluşan  bir topluluğu oluşturuyor.

NFT çılgınlığı büyüyor: Milyonlarca dolara satılan dünyanın en pahalı kripto sanat eserleri - 8

4. JACK DORSEY’İN İLK TWEET'İ -2,5 MİLYON DOLAR VEYA DAHA FAZLASI 

Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’in ilk Tweeti NFT olarak satışa sunuldu. Mevcut teklif ise şu an için  2,5 milyon dolar (yaklaşık 19 milyon 909 bin Türk  Lirası) Dorsey, açık artırmayı bu ayın başında duyurdu ve gelirini hayır kurumlarına bağışlayacağını açıkladı.

NFT çılgınlığı büyüyor: Milyonlarca dolara satılan dünyanın en pahalı kripto sanat eserleri - 9

3. BEEPLE TARAFINDAN YAPILAN CROSSROAD - 6,6 MİLYON DOLAR

Dijital sanat platformu Nifty Gateway, 24 Şubat'ta Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Beeple'ın Crossroad adlı çalışmasının 6,6 milyon dolara (yaklaşık 52 milyon 697 bin Türk lirası) satıldığını duyurdu.

NFT çılgınlığı büyüyor: Milyonlarca dolara satılan dünyanın en pahalı kripto sanat eserleri - 10

2. CRYPTOPUNKS  # 7804 VE # 3100 - HER BİRİ 7,6 MİLYON DOLAR

Takas edilebilir CryptoPunk koleksiyon parçalarının her ikisi de 11 Mart'ta 4,2 bin Ethereum’a satıldı ve CryptoPunk avatarları için tüm zamanların en iyi iki satışı oldu. Larva Labs adlı web sitesi, CryptoPunks'u "Ethereum blok zincirinde depolanan sahiplik kanıtı ile benzersiz bir şekilde takas edilebilen karakterler" olarak tanımlıyor.  CryptoPunk 7804 adlı pipolu erkek figürü 7,57 milyon dolara, CryptoPunk 3100 adlı bandanalı figür 7,58 milyon dolara satıldı.

NFT çılgınlığı büyüyor: Milyonlarca dolara satılan dünyanın en pahalı kripto sanat eserleri - 11

1. BEEPLE’DAN “EVERYDAYS.THE FİRST 5,000 DAYS” - 69 MİLYON DOLAR

Bugüne kadarki en yüksek değerli NFT satışı, kripto sanatçısı Beeple'ın Christie's'de müzayedeye çıkardığı "Everydays: The First 5,000 Days"  elde etti.  Eser, tarihi bir müzayede evinde satılan ilk NFT oldu ve gelişen pazar için yeni bir kurumsal meşruiyete işaret etti. Beeple’ın 5 bin  parçasının bir derlemesi olan jpg formatındaki dijital sanat işi, 25 Şubat’ta başlayan açık artırmanın ardından 69,4 (yaklaşık 523 milyon Türk lirası) milyon dolara satıldı. 

Sources


Article information

Author: Steve Dean

Last Updated: 1699648441

Views: 1059

Rating: 4.5 / 5 (56 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Steve Dean

Birthday: 1991-07-14

Address: 768 Haynes Walks, Melindahaven, MD 62782

Phone: +4322689826513503

Job: Geologist

Hobby: Fishing, Orienteering, Amateur Radio, Dancing, Basketball, Running, Writing

Introduction: My name is Steve Dean, I am a unreserved, intrepid, persistent, priceless, daring, dedicated, accessible person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.