Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.
Het was vorige week groot nieuws: Apple Pay is via ING eindelijk in Nederland beschikbaar. Maar dit is natuurlijk niet de enige manier waarop je met je smartphone kunt betalen. Ook voor Android-gebruikers zijn er bijvoorbeeld opties.
Betalen met je smartphone – ongeacht de dienst die je ervoor gebruikt – werkt vrijwel hetzelfde als contactloos betalen met je bankpas. Je houdt je telefoon bij het pinapparaat in de buurt en wacht tot de transactie compleet is.
Dat de betaalopties zoveel op elkaar lijken, is omdat ze gebruikmaken van ongeveer dezelfde techniek. In je bankpas zit namelijk een zogenaamde NFC-chip, die tegenwoordig ook in veel smartphones zit. Die chip maakt het mogelijk voor twee elektronische apparaten om met elkaar te praten, waarop ze handelingen uit kunnen voeren.
Om te kunnen betalen met je smartphone zijn er dus in ieder geval twee vereisten. Allereerst moet je telefoon een NFC-chip hebben. Daarnaast moet de pinautomaat waarbij je af wil rekenen contactloos betalen ondersteunen.
Ondersteuning van banken
Heeft je telefoon een NFC-chip en kun je contactloos betalen in de winkel? Dan moet je bank dit natuurlijk nog wel ondersteunen. Gelukkig doen steeds meer banken dat ook.
ABN Amro, ING en de Rabobank hebben allemaal een eigen app om met je smartphone te betalen. De app van ABN Amro is gratis, net als die van de ING. De app van de Rabobank kost 50 cent per maand, maar is de eerste zes maanden ook gratis. De RegioBank, ASN en SNS hebben ook een eigen app die 50 cent per maand kost.
Bunq heeft geen aparte app om met je smartphone te betalen. Dit kan gewoon via Bunq Premium en het kost niets extra. Knab en Triodos Bank ondersteunen vooralsnog geen betalingen met je smartphone.
Zo werkt het
Het betalen zelf werkt vrij eenvoudig. Voor bedragen onder de 25 euro houd je je telefoon bij het pinapparaat en wacht je tot je drie korte piepjes hoort. Is dat het geval, dan is je transactie goed gegaan. Het bedrag wordt automatisch van je rekening geschreven.
Koop je iets wat duurder is dan 25 euro? Dan moet je je pincode even invoeren. Je houd hiervoor je telefoon tegen de pinautomaat aan en wacht tot je een pieptoon hoort. Vul vervolgens de code in waar om gevraagd wordt. Dat kan je pincode zijn of een code die je vooraf hebt ingesteld in de app.
Je moet die code overigens ook invoeren als je op een dag bij elkaar opgeteld meer dan 50 euro hebt uitgegeven door met je telefoon te betalen. Op die manier wordt voorkomen dat iemand je telefoon steelt en vervolgens allerlei winkels leegloopt met jouw bankrekening.
Ook is er natuurlijk een dagelijks limiet aan wat je contactloos kunt betalen, voordat je toch echt weer naar je pinpas moet grijpen. Hoe hoog dat limiet is, verschilt per bank.
Apple Pay
Dit werkt allemaal prachtig als je een Android-telefoon hebt, maar gebruikers van de iPhone hadden pech. Apple had in Nederland namelijk geen ondersteuning om te betalen met je telefoon. Tot voor kort dan, want vorige week werd Apple Pay hier beschikbaar.
Apple Pay is de dienst van Apple zelf voor de iPhone, iPad en Apple Watch om mobiel af te rekenen in winkels. Dit kan echter alleen via ING, aangezien er nog geen ondersteuning is voor andere banken.
Apple Pay werkt vergelijkbaar met de Android-varianten. Hier moet je je betaalpas echter wel eerst aan de app toevoegen, waarna je in winkels betaalt via Face ID of Touch ID (gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner). Een pincode heb je dus niet nodig.
Hoe Apple Pay precies werkt in Nederland, heeft ING op zijn website uitgelegd.
Payconiq
Een laatste optie om met je telefoon te betalen, is Payconiq. Dit werkt echter wel anders dan Apple Pay of de apps van banken zelf.
Payconiq laat je met je telefoon een QR-code scannen, waarna je de betaling bevestigt. De betaling wordt mogelijk gemaakt doordat je je bankrekening aan de app koppelt. Groot voordeel is natuurlijk dat je geen pinpas én geen pinautomaat meer nodig hebt.
Het betalen met een QR-code is echter lang niet overal mogelijk. Waar het wel kan, staat op de website van Payconiq.
Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.
Author: Jack Coleman
Last Updated: 1703899442
Views: 1080
Rating: 4.9 / 5 (53 voted)
Reviews: 94% of readers found this page helpful
Name: Jack Coleman
Birthday: 1972-06-08
Address: 7724 Smith Stravenue Suite 678, Tonyview, TN 41224
Phone: +4881499766946520
Job: Medical Doctor
Hobby: Rowing, Tennis, Astronomy, Bowling, Wildlife Photography, Amateur Radio, Board Games
Introduction: My name is Jack Coleman, I am a dazzling, honest, skilled, audacious, tenacious, receptive, esteemed person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.